معرفی و شناخت IOT یا اینترنت اشیاء
معرفی و شناخت IOT یا اینترنت اشیاء

اینترنت اشیاء چیست؟

اینترنت اشیاء(Internet Of Things) یا به اختصار IOT، در آینده ای بسیار نزدیک در نوع رفتار و شیوه های زندگی ما تاثیرات بسیاری خواهد داشت. از دستگاه های تهویه هوا گرفته تا تلفن های همراه هوشمند شما، از ماشین های هوشمندی که میتوانند بدون دخالت انسان کوتاه ترین و سریع ترین مسیر ممکن را پیدا کرده و طی کنند تا ساعت های هوشمندی که قادرند تا تمامی فعالیت ها و عادات روزانه شما را بررسی و ثبت کنند. ما همه ی این پیشرفت ها را مدیون IOT هستیم.

اینترنت اشیاء(IOT)

اینترنت اشیاء یا IOT را میتوان همانند شبکه ای بسیار گسترده و متشکل از اجزای منحصر به فردی دانست که این اجزاء به یکدیگر متصل اند و با همکاری با یکدیگر قابلیت تصمیم گیری به صورت کاملاٌ مستقل و بدون هیچ گونه دخالت انسان را دارند. حال اگر بخواهیم تا مفهوم اینترنت اشیاء را بهتر برای شما بازگو کنیم بیایید تا مثالی را باهم بررسی کنیم:

قطعاٌ همه ی ما تلفن همراه یا تبلت های هوشمند را داریم و کارهای روزمره خود را توسط آنها انجام میدهیم. اگر نگاهی عمیق تر به این وسایل هوشمند بکنید متوجه میشوید که این وسایل درون خود تعداد زیادی سنسور و حسگرهای هوشمند دارند که از امثال این حسگر ها میتوان دوربین ها، سنسور های GPS و مکان یاب، ژیروسکوپ، سنسور های گیرنده ی نور که وظیفه اصلی آنها دریافت میزان روشنایی محیط و تنظیم خودکار روشنایی صفحه است، سنسور های بررسی و شناخت صدا و همچنین سنسور تشخیص چهره که توانایی تشخیص هویت فرد را دارد را نام برد. همه ی گیرنده ها و سنسور های نام برده شده در قبل در اکثریت تلفن های هوشمند به صورت پیش نصب شده قرار دارند و بیشتر آنها به طور پیوسته با یکدیگر در ارتباط هستند.

اینترنت اشیاء(IOT)

 

رابطه IOT و سنسورها

برای اینکه بتوانید درک بهتری از ارتباط این سنسور ها با یکدیگر در IOT داشته باشید فرض کنید که میخواهید تنها در هنگامی که در یک مکان خاص، مثلاٌ در شرکت و محل کار خود هستید، نور صفحه گوشی شما به میزان خاصی تنظیم شود، در اینجا میتوانید ساز و کار و ارتباط سنسور GPS با سنسور نور صفحه را ببینید چراکه تنها در زمانی که در شرکت خود هستید سنسور مکان یاب، مکان فعلی شما را به دست آورده و با دیگر سنسور ها به اشتراک میگزارد و در اینجاست که سنسور نور صفحه میتواند از این اطلاعات استفاده کند و میزان نور صفحه را از مقداری که شما قبلاٌ برای آن تأیین کرده اید تنظیم کند و یا فرض کنید که میخواهید هر دفعه با چرخاندن تلفن همراه خود نور صفحه آن به میزان خاصی کم و یا زیاد شود، اینجاست که سنسور های ژیروسکوپ و سنسور نور با یکدیگر تبادل اطلاعات کرده و نتیجه ای مطلوب را در اختیار شما قرار میدهند.

 

اینترنت اشیاء(IOT)

 

حال فرض کنید که در این سیستم هر یک از این سنسور ها به صورت منفرد و مستقل کار خود را انجام بدهد، مطمئناٌ دیگر آن بازدهی ذکر شده بوجود نخواهد آمد. اما در طرف دیگر ماجرا اگر همین سنسور ها بتوانند در شبکه و مجموعه ای بسیار گسترده تر از تلفن همراه شما نقش ایفا کنند، نه تنها بازده کلی بسیار بالاتر خواهد رفت بلکه امکانات بسیار جدیدتر و بهتری هم برای ما بوجود خواهد آمد که در نتیجه آن کیفیت زندگی ها بسیار بالاتر خواهد رفت، در واقع همین امر است که در پایان موجب بوجود آمدن تکنولوژی ها و فناوری های بکر نسل جدید می شود و میتواند زندگی روزمره انسان ها را به کلی تغییر بدهد.

معنی و مفهوم IOT یا اینترنت اشیاء

اکنون که با مفهوم کلی این تکنولوژی آشنا شده اید بیایید تا نگاهی دقیق تر به معنی اصلی آن بیاندازیم:

IOT یا اینترنت اشیاء شبکه ای گسترده و عظیم از سنسور ها و دیوایس های پیشرفته و به هم متصل است که وظیفه اصلی این دیوایس ها جمع آوری، استفاده و به اشتراک گذاری اطلاعات خود و پیرامون اطراف آنهاست که فناوری ها و تکنولوژی های نسل جدید را به ارمغان می آورند.

همانطور که در قبل هم گفتیم بخش بیشتر این فعالیت ها توسط سنسور ها و گیرنده های بسیار کوچک انجام میشود که درون این دیوایس ها قرار دارند. حال این دیوایس میتواند یک تلفن هوشمند باشد، وسیله ای الکتریکی باشد، تنها یک سنسور بارکدخوان یا سنسور چراغ راهنمایی و یا تقریباٌ هرچیزی که در زندگی روزمره خود با آن روبرو میشوید باشد. همه این سنسور ها اطلاعات دریافتی خود درباره شرایط کاری و محیط پیرامون را جمع آوری کرده و به سمت سرور IOT می فرستند.

ساز و کار پلتفرم IOT

اینترنت اشیاء(IOT)

 

اما سوال واقعی اینجاست که این وسایل چگونه این اطلاعات را به اشتراک می گذارند و ما چگونه باید از این اطلاعات به نفع خود استفاده کنیم؟

اینجاست که نقش واقعی IOT نمایان میشود، IOT  جایگاه و سکویی وسیع برای این دیوایس ها فراهم میکند تا اطلاعات جمع آوری شده خود را در آن به اشتراک بگذارند و یک زبان ارتباطی منحصر به فرد برای تمامی این دیوایس ها بوجود می آورد تا بتوانند با یکدیگر تعامل و همکاری کنند. به عبارتی دیگر همه ی این اطلاعات از این دیوایس ها گرفته می شود و به سکوی امنیتی IOT فرستاده می شود، در مرحله بعد این سکو اطلاعات جمع آوری شده را پردازش و بررسی می کند و پس از تطبیق آنها با منابع مورد اعتماد و از پیش تعریف شده آنالیز هایی بر روی آنها انجام میدهد و در پایان این فرایند اطلاعات پردازش شده و ارزشمندی به دست می آید که به منابع اصلی خود فرستاده می شوند و با دیگر دیوایس ها که به این اطلاعات نیاز دارند به اشتراک گذاشته می شود و در پایان مجموع این فعالیت ها منجر به بوجود آمدن تجربه هایی بسیار جدید و شگفت انگیز برای کاربران می شود.

4.4/5 - (20 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بیان کنید

اشتراک در
اطلاع از
guest

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

4 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Fire
Fire
4 سال قبل

طرز بیان بسیار خوب و ساده 👍

امیرحسین آقامحمدی
امیرحسین آقامحمدی
4 سال قبل
پاسخ به  Fire

از لطف شما سپاس گذاریم.

Navid
Navid
4 سال قبل

بسیار عالی و آموزنده

تیک۴
مدیر
تیک۴
4 سال قبل
پاسخ به  Navid

تشکر از همراهی شما

سبد خرید0
There are no products in the cart!